Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Skonsseja

Wikipedia tietää kertoa, että skonssit ovat skotlantilaisperäisiä välipalaleipiä, jotka leivotaan yleensä vehnä-, ohra tai kaurajauhoihin. Kohotusaineena niissä käytetään yleensä leivinjauhetta. Brittiläiset skonssit voivat olla joko makeita tai suolaisia, yhdysvaltalaiset skonssit ovat suurempia, kuivempia ja makeampia. Skonsseihin voi käyttää erilaisia mausteita, juustoja, kuivattuja marjoja/hedelmiä...

Minulla oli tiedossa rauhallinen sunnuntaiaamu, joten päätin pyöräyttää "brunssille" skonsseja. En tiedä, minkä kategorian mukaisia näistä tuli... Luultavasti jotain brittiäisversioita...




Gluteenittomat skonssit


50 g voita
3,5 dl gluteenitonta jauhoa (käytin n 1,5 dl Semperin GrovMix, ja 2 dl FinMix)
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
maitoa voiteluun

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää maito, sokeri ja suola ja sekoita taikinaksi (itse lisäsin vielä puolisen desiä tattarijauhoja, kun taikina oli löysää -olinkohan mitannut jauhot väärin...). Kauli taikina jauhotetulla alustalla n 2 c paksuksi levyksi ja painele taikinasta esim. lasilla pyörylöitä. Siirrä pyörylät leivinpaperoidulle pellille ja voitele maidolla. Kypsennä 225 asteisessa uunissa n 12-15 minuuttia.

Itse tykkään oikoa aina kun vaan on mahdollista... Muotoilin taikinasta n "lasinsuun paksuisen" pötkylän ja leikkasin siitä parin sentin kiekkoja, jotka nostelin pellille. Aavistuksen taputtelin leikkauspintaa jauhotetuin sormin, voitelin maidolla ja kypsensin. Hyvin onnistui näinkin!

Parhaimmillaan skonssit ovat lämpiminä. Kaveriksi voi sipaista vaikkapa marmeladia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?