Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Simaa

Vappuun on viikko aikaa. Vielä ehtii laittaa siman tulemaan!


Yhdistelin ohjeessa sekä DanSukkerin fariinisokeripaketista löytyvää ohjetta, että myös tapaa jolla äiti aina siman tekee. (Ja kuten tiedämme, äidin tekemä on aina se maistuvin!)

Sima -ämpärillinen

500 g fariinisokeria
500 g taloussokeria (tai jos haluat tummempaa simaa, laita fariinisokeria)
6 sitruunaa (3-4 riittää jos et halua niin sitruunaista makua)
8  litraa vettä
1/2 tl kuivahiivaa

Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä vedellä (luomu-sitruunat on ihan hyvä vaihtoehto -mutta pese nekin silti). Mittaa ämpäriin sokerit. Kuori sitruunat perunankuorimaveitsellä, siis se keltainen osa, ämpäriin. (Älä kuori valkoista osaa mukaan, se on kitkerää) Kuori valkoinen kuorikerros roskiin ja viipaloi sitruunat, lisää viipaleet ämpäriin. Kiehauta osa vedestä. (Vaikka vedenkeittimellä). Kaada kiehuva vesi sokereiden ja sitruunoiden päälle. Sekoittele kunnes sokerit sulaa. Lisää vuorotellen kiehuvaa ja kylmää vettä. Tarkoitus on, että sima jäähtyy samalla hieman kättä lämpimämmäksi (42 astetta on tarkka lämpötila...) Anna siman tarvittaessa jäähtyä hetki. Ripottele kuivahiiva pinnalle. (Pyöräytä sima sekaisin) Aseta ämpärin kansi kevyesti päälle ja anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. 

Siivilöi sima. Voit joko pullottaa siman tai laittaa sen ämpäriin. Lisää pulloihin tai ämpäriin muutama rusina. Laita korkki/kansi kii ja anna siman käydä "valmiiksi". Huoneenlämmössä sima valmistuu noin kolmessa päivässä, viilessä n 5 päivässä/viikossa. Sima on valmsita, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Säilytä sima viileässä ja käytä n viikon kuluessa.

Kevään edetessä pääsee tekemään myös raparperisimaa. Raparperisimaa voi tehdä läpi kesän, se on oiva hellepäivän juoma.

Raparperisima

4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500g sokeria (taloussokerilla raparperin oma väri näkyy simassa, fariinisokeri tuo tummempaa väriä)
1-2 sitruunaa
2/5 tl kuivahiivaa (=2 maustemittaa)

Huuhtele rapaprperit ja pese sitruunat. (Raparpereja ei tarvi kuoria, kuorista saa punaisempaa sävyä simaan) Pilko rarparperit. Kuori sitruunat perunankuorimaveitsellä (keltainen osa). Kuori sitruunoiden valkoinen kuorikerros roskiin ja viipaloi sitruunat. Lisää sokeri, raparperit, sitruunan kuoret ja viipaleet ämpäriin. Kuumenna osa vedestä ja kaada ämpäriin. Sekoita hetki, kunnes sokeri liukenee. Lisää vuorotellen kiehuvaa ja kylmää vettä. Tarkoitus on, että sima jäähtyy samalla haaleaksi/kädenlämpöiseksi. Ripottele kuivahiiva pinnalle. Nosta ämpärin kansi kevyesti päälle ja jätä sima huoneenlämpöön n vuorokaudeksi käymään. Siivilöi sima puhtaisiin pulloihin tai ämpäriin. Nosta sima viileään käymään. Raparperisima on valmista noin viikon kuluttua.

Ja kunhan herukkapensaiden lehdet puhkeavat, pääsee tekemään mustaherukanlehtisimaa (Louhisaaren simaa/ Louhisaaren juomaa/Marskin juomaa...) Toki, kesällä voi myös pakastaa mustaherukan lehtiä talvea varten.

Mustaherukanlehtisima

3/4 l tuoreita tai pakastettuja mustaherukan lehtiä
2 sitruunaa
5 dl sokeria
5 l vettä
2/5 tl kuivahiivaa

Huuhtele mustaherukanlehdet ja laita ämpäriin. Pese sitruunat huolellisesti. Kuori sitruunat perunankuorimaveitsellä (keltainen osa). Kuori valkoinen osa roskiin ja viipaloi sitruunat ämpäriin. Lisää sokeri. Kiehauta osa vedestä ja kaada ämpäriin. Sekoita hetki, kunnes sokeri liukenee. Lisää kylmä vesi. Tarkoitus on, että sima jäähtyy kädenlämpöiseksi/haaleaksi (42 astetta, kun käyttää kuivahiivaa) Ripottele pinnalle kuivahiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Vie sima kylmään ja anna käydä noin viikon ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?