Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Möbius-huivi


Möbius oli saksalainen matemaatikko, joka eli 1700 ja 1800 -lukujen vaihteessa. Hänet tunnetaan parhaiten ns möbiuksen nauhasta. Möbiuksen nauha kaksiulotteinen nauha, jossa on vain yksi reuna ja yksi pinta. Siis ei päätä, eikä häntää. Helpoiten möbiuksen nauhan tekee suorakaiteesta, joka käännetään puolikierrosta ja jonka päät liimataan yhteen. Näin voi tehdä esim. neulehuivin: neulo tarpeeseen sopiva "pitkulainen huivi", käännä työtä puoli kierrosta ja yhdistä neuleen päät. 

On kuitenkin olemassa myös toinen, vähän haasteellisempi keino tehdä möbius-huivi: neulotaan se suljettuna neuleena valmiiksi kierteelle!

Työhön tarvitaan pyöröpuikot, vähintään 80 cm pitkät (puikot pitää saada kiertymään kerälle). Luo alkusilmukka ja vie se puikkojen keskelle. Ota vasemmalla kädellä kii alkusilmukasta (ja pyöröpuikon vaijerista) ja pujota lanja vasemman etusormesi yli -kuten muutenkin neuloessasi pujoittaisit). Ota sitten oikeaan käteesi pyöröpuikon vasemmanpuoleinen pää. Ota oikealle puikolle lanka vuoroin pyöröpuikon vaijerin alta ja vuoroin yläpuolelta. Lanka tekee siis kahdeksikkoa, vuoroin puikolle, vuoroin vaijerin ympärille. Tarvittavien silmukoiden määrä on hankala arvioida. Kannattaa huomioida, että työ alkaa keskeltä ja levenee koko ajan, mutta työn pituus pysyy koko ajan samana. Itselläni on kuvan huivissa on luotu n 150 silmukkaa, jos suinkaan laskin oikein. Kannattaa laskea vain silmukat, jotka tulevat puikon puolelle. Kun olet luonut riittävästi silmukoita (alkusilmukka siirtyy pikkuhiljaa pyöröpuikon "loppupäähän", aloita neulominen. Ensimmäinen kerros on hankala neuloa, koska työ on aika tiukka vielä tässä vaiheessa. Yksi kerros kiertää siis huivin ala- ja yläreunassa. Kerroksen vaihtumiskohtaan kannattaa laittaa jokin merkki: pieni rengas tai lankalenkki, joka on helppo sujauttaa puikolta toiselle. 

Työssä neulotaan silmukat aina oikein. Säännöllisin väliajoin (4 krs, 5 krs tai vaikka 7 krs välein) työ käännetään ympäri ja "palataan takaisin päin" neuloen taas oikeaa. Neuleen pintaan näyttäisi näin muodostuvan oikeita ja nurjia kerroksia.

Tekniikka on hankala selittää. Tästä linkistä löytyy Youtube-video, josta toivoakseni tekniikka selviää hieman paremmin.

 Minulla on tässä työssä numeron 8 puikot. Lanka on Novitan Huurre (lila liukuvärjäys)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?