Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Hihatin

Haluaisitko hartioillesi jotakin lämmittävää, mutta neuletakki on liikaa? Haluatko kesäjuhliin jotakin, jolla peittää allit? Hihatin  on silloin sinulle ratkaisu.

Hihattimessa on nimensä veroisesti vain hihat ja yläselässä pieni kaistale -sen saa lämmittämään hartioiha/peittämään esim. kirkossa paljaat olkapäät.

Helpoimmin hihattimen tekee neulomalla sopivan levyisen "huivin", jonka molemmista päistä ommellaan sivusaumat yhteen --> hihat. Itse inhoan neulesaumojen yhdistelyä ja lankojen päättelyä, joten teen työt suljettuna neuleena aina jos mahdollista. Silmukkamäärän katson yleensä jostakin vastaavalla langalla tehdystä neulepuserosta: montako silmukkaa hiha on leveimmillään, niin monta silmukkaa luon työhön. Neulon hihaa (sukkapuikoilla yleensä) suljettuna neuleena, avaan työn tasoksi ja neulon selkäosan (mittaa olkapäästä olkapäähän ja lisää hieman pukemisvaraa) tasona ja vaihdan taas sukkapuikoille ja neulon toisen hihan suljettuna neuleena.Yleensä teen n. "t-paitahihoilla", eli hihaa on vain kyynärpäähän asti. Vaihtoehtoisesti hihattimen voi tehdä pitkähihaisena esim. jonkin vastaavalla langalla tehdyn neulepuseron hihan ohjeella: Luot hihansuussa silmukat kuten ohjeessa ja teet lisäykset ohjeen mukaan (tosin neulot suljettuna neuleena), avaat työn tasoksi selkäosaa varten, kun hihan pituus on sopiva kainalosta hihansuuhun ja kun pääset toiseen hihaan, teet sen "peilikuvana", eli kavennat siinä missä ohjeessa käsketään lisäämään. 

Kuvassa alla vanhempi hihatin, kapeampi malli, lankana jokin puuvillasekoite. Päällä on kuvaushetkellä työn alla ollut versio, lankana Novitan Aava. (Paksu lanka ja isot puikot -valmistuu nopeasti... :P )


Hihattimen voi tehdä myös virkkaamalla, vaikkapa paloista. Tämä on pienistä neliöistä koottu huivi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?