Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Marjapiirakoita

Tähän julkaisuun olen kerännyt erilaisia marjapiirakkapohjia. Täytteeksi sopivat tuoreet puutarhamarjat, metsämarjat, pakastemarjat -tai vaikka omenalohkot. You name it!

Kaurainen marjapiirakka


Pohja:  
100g voita tai margariinia (sitä itselle sopivaa tietysti)
¾ dl sokeria
1 muna
3 dl kaurahiutaleita
½ dl vehnäjauhoja/sämpyläjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-muna-vaahtoon. Levitä voidellun piirakkavuoan pohjalle.
Täytteeksi vaikka pakasteesta marjoja ja kermaviiliseos:
Täyte voi olla vaiks marjoja tai hedelmiä ja päälle kermaviiliseos (tai vastaava):
1 dl kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
Sekoitetaan ja kipataan piirakan päälle.
Kypsennetään 175 asteessa reilu puoli tuntia. (Kypsää sitten kun täyte ei enää "tutise")

Vaihtoehtoisesti täytteeksi voisi laittaa vaikka kerroksen vaniljakreemiä ja siihen päälle marjoja tai hedelmiä ja paistaa kypsäksi (noin 25-30 min). Tai laittaa ensin vaniljakreemiä hyvin ohuelti, siihen päälle hedelmiä ja lopuksi vielä kermaviilitäyte. Ihan miten vain.

Monikäyttöinen piiraspohja pula-ajalta


Ohje on suhteellisen pieni, eli tästä tulee pieni uunivuoallinen/lasagnevuoallinen piirakkaa. Pellille tehtäessä taikina kannattaa tehdä kaksin tai kolminkertaisena (riippuu siitä, miten paksun piirakasta haluaa)

3dl piimää
11/2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl soodaa
31/2 dl vehnäjauhoja
Aineet vain sekoitetaan sekaisin, ja kaadetaan vuokaan. (Ei vaadita taikatemppuja, ei tarvitse heittää jauhoja joukkoon vasemman olkapään yli tms ihmeellistä.)
Piirakkaan sopii omput, puolukat, herukat ym.  Paistetaan 200 asteessa n. 20-30 min tai kunnes kypsää.







Tässä omenapiirakka "pula-ajan ohjeella". Omenat on suoraan puusta paloiteltu piirakan pinnalla, ripoteltu hieman kanelia pintaan ja paiston jälkeen aavistus sokeria vielä kuuman piirakan pinnalle.


Munaton marjapiirakka


Toteutus on tosi helppo, vain sekoitus ja paisto. Lisäksi ohje on helppo tarvittaessa muuntaa maidottomaksi ja gluteenittomalle sopivaksi. Tästä peruspohjasta saisi varmasti pohjan tuulomantortulle/mokkapaloillekin?
Tästä tulee n. 20 palaa ("yhdeltä istumalta syötävä" siis.Jos haluat tehdä pellillisen, tee kahdenkertainen taikina)
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
1 tl vanilliinisokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia (käytä kasvirasvamargariinia, niin käy maidottomillekin)
2 1/2 dl omenamehua
Päälle:
1/2 l pakastemarjoja
1-2 rkl sokeria

Sekoita keskenään sokeri, jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe.
Lisää margariini ja mehu. Sekoita seos nopeasti taikinaksi. Vuoraa uunivuoka (24x30 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. Ripottele taikinalle marjat.
Kypsennä leivonnaista 200 asteessa puolisen tuntia. Ripottele leivonnaisen päälle sokeria heti uunista oton jälkeen.
Vinkki! Jos haluat marjaruutuihin mantelista makua, ripottele marjojen päälle mantelirouhetta tai -lastuja.

Rahka-omenapiirakka

Herkullinen rahkapiirakka, jonka pinnalla on kerros taikinamurua. Leivonnainen tunnetaan myös pärttylin tortun nimellä. Taikina tehdään kahdessa vaiheessa: ensin murumainen seos josta otetaan osa talteen pintaa varten, loppuosaan lisätään piimää ja munia, niin saadaan pohjan taikina. Piirakka tunnetaan myös pärttylintorttuna.
Taikina 1 8  dl vehnäjauhoja
 3-4  dl sokeria
 2  tl leivinjauhetta
 2  tl soodaa
 2-3  tl vaniljasokeria
 250  g pullomargariinia tai Oivariinia
 
 Taikina 2  
 Puolet taikinasta 1
 1 muna
 2  dl piimää
 
 Täyte:
 6-10 kotimaista omenaa (tai päärynöitä, tai säilyke-persikoita... tai jätä "sattumat" täysin pois)
 2  tlk maitorahkaa
 1-1½  dl sokeria
 2 munaa
 2  tl vaniljasokeria
 1 sitruunan raastettu kuori ja osa mehusta


* Valmista ensin täyte. Poista omenoista keskusta ja viipaloi ne. Vatkaa munien rakenne ja sekoita joukkoon muut täytteen aineet.

* Sekoita taikinan 1 kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon rasva. Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toisen osan joukkoon muna ja piimä ja levitä tämä taikina leivinpaperoidulle uunipannulle.

* Levitä päälle rahkaseos, sen päälle omenaviipaleet ja ripottele pinnalle murumainen taikina 1.

* Paista uunin keskiosassa 200-asteessa n. ½ tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?