Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Leipäohjeita

Tässä julkaisussa on kootusti "vanhoja" leipäohjeita. En ole vähään aikaan näitä ohjeita itse testannutkaan! 

Ruislimppu


Ohje on yksinkertainen. Lopputulos on jotain jälkiuunilimpun tapaista. Kuori on todella kova, mutta maku täydellinen. 
1/2 l piimää
1 rkl suolaa
50g hiivaa (käytin 2pss kuivahiivaa)
n. 7dl ruisjauhoja
3 dl vehnähiivaleipäjauhoja

Sekoita haaleaan piimään suola ja hiiva sekä ruisjauho. Alusta taikina
notkeaksi hiivaleipäjauhoilla. Taikinasta tulee kovahko. Kohota taikinaa 45
min ja leivo siitä sen jälkeen kaksi pitkänomaista limppua. Kohota limput
oikein hyvin ja paista niitä 200 asteen lämmössä 1 t 15 min. Jäähdytä limput
oikein hyvin leivinliinoilla peitettyinä. Leivän maku paranee säilytyksessä.

Glögileipä, kolme vuokaleipää



5 dl glögitiivistettä (tai valmista glögijuomaa)

3 dl maltaita

5 dl vettä (tai valmista glögijuomaa)

50 g hiivaa

1 dl siirappia

1 rkl piparkakkumaustetta

1 rkl suolaa

5 dl puolukoita tai silputtua taatelia

6 dl ruisjauhoja

1 dl juoksevaa rasvaa

n. 12 dl hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:

1 dl siirappia

1/2 dl vettä


Mittaa glögitiiviste tai 5 dl valmista glögijuomaa kulhoon. Lisää joukkoon leipämaltaat ja anna turvota muutaman tunnin ajan (tai mieluiten yön yli)
Kuumenna vesi tai 5 dl valmista glögijuomaa ja lisää maltaiden joukkoon. Murenna hiiva seokseen ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää siirappi, mausteet, puolukat tai taatelisilppu ja ruisjauhot sekä rasva. Alusta joukkoon hiivaleipäjauhot ja anna taikinan kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa kuten mikrossa, liinalla peitettynä.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina kolmen voideltuun leipävuokaan tai kertakäyttöiseen kartonkivuokaan, jossa leivän voi antaa lahjaksi.
Anna leipien kohota noin 30 minuuttia ja paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 1 1/2 tuntia. sivele valmiit leivät siirappivedellä.

Joululeipää "tiskirätistä"

Ohje on kopsattu tiskirätistä, johon se on painettu. Ei varmaan tarvi sanoa, ettei sitä tiskirättiä raaski käyttää..

Joululeipä
1 l piimää
1 pala hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl vehnälesettä
3 dl ruisjauhoja
3 dl maltaita
2 dl siirappia
n. 12 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva, siirappi ja suola piimään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada 2:een leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kohota kaksinkertaiseksi. Paista 175 C n. 1,5 tuntia.

Laiskan leipurin leipä

Kuvassa oikealla on tämän postauksen yläosassa esitelty ruislimppu (tässä on tehty taikinasta vain yksi limppu). 
Vasemmalla on KevytKokki-lehdestä (syksy2008) nappaamani Laiskan leipurin leipä. Ohjeella syntyy 1 iso leipä. Tämäkin on tosi helppo! Ja näin se menee:
2 1/2 dl vettä
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kolmenviljan lesesekoitusta
1 tl suolaa
1 iso raastettu omena
7-8 dl hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
 Kaada kiehuva vesi hiutaleiden, suolan ja leseiden päälle ja anna turvota hetki. Sekoita joukkoon omenaraaste. Jos velli jäähtyy alle 42-asteiseksi (tuntuu kädellä vähän kuumalta) lämmitä. Varo kuitenkin liian kuumaa velliä -se polttaa hiivan ja leipä ei kohoa. Sekoita kuivahiiva puoleen jauhojen määrästä ja lisää seos tukevalla kapustalla taikinan joukkoon. Lisää loput jauhot vähitellen.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota 45-60 minuuttia. Paista 200 asteessa uunin alimalla ritilätasolla noin 45 min tai pidempään. Kokeile kypsyys kopsuttamalla leivän pohjaa. (Kumea ääni = kypsä leipä) Leipä säilyy mehevänä pyyhkeen sisällä useamman päivän.
Aunen joululimppu


5 dl piimää
n. 6 dl ruisjauhoja
5 dl siirappia
100 g margariinia
100 g hiivaa
1 l maitoa
3 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 tl suolaa
2,2 – 2,5 kg vehnäjauhoja

Imellä ruisjauhot piimässä muutaman tunnin ajan.
Lisää joukkoon siirappi, juokseva rasva, mausteet ja haalea maito, johon hiiva on liuotettu.
Alusta taikina vehnäjauhoilla kiinteäksi ja vaivaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Nostata hyvin lämpimässä. Leivo taikinasta kuusi pientä tai neljä suurta limppua. Anna niiden nousta vielä pellillä.
Paista 200 asteessa 50 – 60 min. Sivele limput heti uunista ottamisen jälkeen vesi-siirappiseoksella.
Limppu on hyvin säilyvä, ja sen voi myös pakastaa.

Pikaleivät muurikalla/paistinpannulla

Löysin kesän Pirkka-lehdestä (numero 6-7/2008) mukavan ohjeen "kesäleiville". Leipäset pyöräyttää hetkessä vaikka mökkiolosuhteissa. Tässä ohje:
Muurikkaleipäset
n. 10 kpl
4 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
3/4 tl suolaa
1 tl soodaa
2 rkl siirappia
3 dl piimää

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää siirappi ja piimä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikinasta ruokalusikalla nokareita jauhotetulle pöydälle ja taputtele niistä noin kämmene kokoisia, ohuita leipäsiä. Paista leipäsiä muurinpohjapannulla keskilämmöllä ilman rasvaa 1-2 minuuttia/puoli. Tarjoa lämpiminä.

Peltileipää

Illalla:
1 litra haaleaa vettä
3 dl hiutaleita (neljänviljan tai kaura)
1/2 pss kuivahiivaa
Sekoita kunnolla ja jätä liinan alle muhimaan yöksi. Juuren pitää antaa käydä 12 tuntia.
Aamulla (juuri haiskahtaa miedosti):
1,3 kg vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
1 1/2 pss kuivahiivaa
3-4 rkl oliiviöljyä
(Taikinasta tulee kodella kovaa vaivata)
Anna taikinan kohota liinan alla 30 min. Kumoa taikina uunipellille, taputtele pellin kokoiseksi ja ripsottele hieman jauhoja pinnalle. Peitä leipä liinalla ja anna kohota 30 min. Pistele leipää haarukalla kauttaaltaan ja laita 200 asteiseen uuniin alimmalle ritilätasolle n. tunniksi. Käännä lopuksi lämmöt pois ja annaleivän muhia uunissa vielä varttin verran. (--> loistava, rapsakka kuori).
Tämmöstä siitä sitten tuli:

Muffinisämpylöitä ja omia raaka-pakasteita

Sämpylät voi paistaa monella tavalla: ne voi perinteiseen tapaan muovailla leivinpöydällä ja paistaa pellillä. Ne voi myös kypsentää muffinipellillä. 
Perusohje sämpylöihin (toki, tätäkin voi muokata -lisätä joukkoon hedelmiä, siemeniä, hedelmäsosetta, vaihtaa hiutaleita, käyttää erilaisia jauhoja seoksena, käyttää nesteenä vettä, maitoa, mehua...)
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (siirappikin käy)
1 dl ruishiutaleita
1/2 dl kaurahiutaleita
1/4 dl kaljamaltaita
4 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 rkl öljyä

Lämmitä vesi mikrossa tosi kuumaksi. Sekoita kuuman veden joukkoon suola, hunaja, hiutaleet ja maltaat. Odota, että seos jäähtyy käteen sopivaksi. Lisää jauhot ja öljy. Kohota lämpimässä liinan alla. Vaivaa pöydällä isommat ilmat pois (taikina on ehkä hieman tavallista sämpylätaikinaa löysempää) ja jaa taikina 6 osaan (tai 12 osaan, jos käytät "tavallista" muffinipeltiä). Palat muotoilin pellille sopiviksi ja painelin spraypullolla öljytyn pellin koloihin. Kohotin. Paistoin 225 asteessa 15 min.

Ensimmäisen pellillisen tein "taloudellisena" versiona. Laitoin kohottamattoman pellillisen kylmään uuniin. Käänsin lämmön 225 asteeseen. Uuni lämpeni semmoiset puolisentuntia (= sämpylät kohosivat samalla ja alkoivat vähän jo kypsyä) ja sen jälkeen paistoin sämpylöitä ehkä reilun 5 min. Sai samalla sen uunin lämpiämiseen kuluvan energian (ja ajan) käytettyä hyödyksi. Ja pääsi nopsempaan leipomisen makuun... Toinen pellillinen nousikin sopivasti sillä aikaa kun eka pelli oli uunissa.

Tosiaan samalla perusohjeella voi tehdä raakapakasteita. Tee taikina ihan normaalisti ja kohota kulhossa. Leivo sämpylät ja laita ne kohottamattomina pakastimeen, vaikka leikkuulaudan päällä. Jäätyneet leivonnaiset voidaan irrottaa alustasta ja pussittaa. Kun tulee tuoreen leivän mieliteko (tai yllättäviä kahvivieraita), nostetaan leivonnaiset pakastimesta pellille. Leivonnaisia sulatetaan ensin 50-asteisessa uunissa 15 minuuttia jonka jälkeen lämpö käännetään 225 asteeseen ja paistetaan leivonnaiset kypsiksi.
Raakapakasteet kylmässä...
 Ja paistettuna


Vuokaleipä -helppo!


Tämä vuokaleipä on tosi helppo tehdä ja tosi helppo muunnella -jauhoja voi vähän vaihdella, käyttää jotain puurohiutaleita tai leseitä, laittaa mausteita (yritit, siemenet)... Maistuvaa, kotitekoista... Ja se tuoreen leivän tuoksu!
Tällä ohjeella tulee kaksi vuokaleipää. Kun käytän kahta pitkulaista vuokaa (toinen on 2l ja toinen 1,5l), tulee mukavan korkeat leivät. Ja kun käytän kahta 2l vuokaa (ovat lyhyempiä ja leveämpiä), leivät jäävät vähän mataliksi. Niihin voisi ajatella 1,5x taikinaa...
Ohje:
5 dl vettä
50g hiivaa (käytin 2pss kuivahiivaa)
2 tl suolaa
2 dl ruisjauhoja (tai jotain hiutaleita)
n. 9dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja (myös valmis sämpyläjauhoseos käy)
50g voita tai margariinia sulatettuna (tai 1/2dl juoksevaa margariinia tai öljyä)
(Halutessasi mausteita, esim. 1rkl kuminaa, jotain yrttejä, kenties pähkinärouhetta...)
voitelemiseen piimää
Kaada haalea neste kulhoon ja liuota hiiva joukkoon. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ennen lisäämistä) Lisää suola (ja mausteet) sekä jauhot ja sulatettu voi. (Jos käytät hiutaleita, lisää ne ensimmäisenä ja anna minuutti-pari turvota). Alusta taikina hyvin. Annan taikinan nousta liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi vuokaleipää. Laita leivät hyvin voideltuihin vuokiin ja anna kohota liinan alla. Voitele piimällä. Paista 200 asteessa 40 minuuttia.



Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on maukas leipä ja helppo tehdä.
 
1 l piimää (tai omenamehua/appelsiinimehua)
75 g hiivaa (käytin 3 pussia Sunnuntai-kuivahiivaa)
3 dl siirappia (tai vaikka juoksevaa hunajaa)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun 1rkl siirappia ja 1dl (kuumaa) vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään ja sekoita muut aineet joukkoon.

Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa 1,5 tuntia. Voitele huolellisesti kaksi 2 litran (tai kolme 1 litran) leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin. (Halutessasi voit jakaa taikinan vuokiin jo ennen kohottamista ja kohottaa taikinan vuoissa -ei tarvi jännätä, pysyykö taikina kulhossa vai ei...)

Paista uunin alimmalla tasolla n. 2 tuntia 175 asteessa. 1,5 tunnin kohdalla voidellaan siirappi-vedellä

Anna leipien hieman jäähtyä ennen kumoamista, niin leivät irtoavat paremmin vuoista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?