Katrin Keittiö

Katrin Keittiö

perjantai 9. syyskuuta 2016

Täyteläinen tomaatti-jauhelihakeitto

Ollaan me syöty kesällä muutakin kuin grillimakkaraa. Kesällä meidän lemppariksi muodostui Kokkikartanon täytäläistä tomaatti-jauhelihakeittoa mukaileva "luomus". Keitto on nopea tehdä, se on maistuvaa ja pitää nälän poissa pitkään. Maistuu kuulemma myös kylmänä, sikäli kun sitä sattuu jäämään... (Ja hei, tää maistuu myös meidän "en tykkää"-neidille!)


Keittoon tarvitaan:

  • Yksi sipuli (jos ei tykkää, tai jos ei vatsa kestä, voi jättää pois)
  • Kaksi valkosipulin kynttä (taas, jos ei tykkää, voi jättää pois)
  • Puolikas tuore chili (Jos ei tykkää, voi jättää pois -yllättikö?)
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 200 g -400g jauhelihaa (nautaa, sikanautaa, pelkkää possua...)
  • 2 rkl tomaattipyrettä (toistan itseäni, mutta voi jättää pois...)
  • tölkki tomaattimurskaa (n 400g siis)
  • vettä (tarpeen mukaan)
  • mausteita maun mukaan (mustapippuria, kanelia, paprikaa, jeeraa, suolaa...)
  • 1 rkl maissitärkkelystä (ei oo pakko laittaa, jos haluaa vähän "löysempää" soppaa)
  • tölkki mustapapuja (liotettuna ja keittynä) -muutkin pavut käy, meillä on yleensä ollut ruskeita papuja
  • maissin jyviä -meillä on yleensä laitettu se isompi tölkillinen Rainbown maissia


Sipulit ja chili hienonnetaan ja kuullotetaan öljyssä. Lisätään jauheliha ja kypsennetään sekoitellen, kunnes jauheliha on kypsää ja murumaista. Lisätään tomaattipyree ja kypsennetään muutama minuutti. Lisätään tomaattimurska (huuhdo tölkki vedellä ja kaada joukkoon). Mausta ja hauduta miedolla lämmöllä varttin verran.

Lisätään maissitärkkelys pieneen vesitilkkaan sekoitettuna. (Tosiaan, ei ole pakko suurustaa). Lisätään pavut ja maissinjyvät. Kuumennetaan ja tarkistetaan maku.

Lisukkeena voi tarjota vaikka tuorejuustoa tai smetanaa. Menee kyllä ihan "paljaaltaankin". 

Meillä tosiaan keiton runko on jauhelihaa (yleensä 400g), tölkki tomaattimurskaa (vettä sen verran, että lopputulos on lusikoitavaa keittoa eikä perunoiden kanssa syötävää pataa...), tölkki papuja ja tölkki maissia. Sipulia laitan, jos meillä sattuu olemaan. Kesällä laitoin nippusipuleita varsineen. (Oma vatsani ei oikein kestä sipulia, niin en sitä paljoa käytä) Valkosipulia en laita oikein koskaan, chiliä tosi-tosi-tosi harvoin. Tomaattipyrettä laitan jos sitä kaapissa on, mutta vartavasten en lähde ostamaan. Ja mausteena on usein pelkkää suolaa. Hyvin kelpaa niinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit. Mitä tykkäsit?